Dijital Ajans Kurmak mı Daha Zor, Ajans Büyütmek mi?

Dijital ajans kurmak da büyütmek de kolay bir iş değildir, bunu belirterek konuya girmek önemli. Her ikisi de beceri, kaynak ve strateji geliştirme kabiliyeti istiyor. Bununla birlikte, şahsi tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki ajans büyütmek, kurmaktan çok daha zorlayıcı ve komplike bir süreç.

Türkiye’nin ve dünyanın ilk 360° dijital sağlık ajansı New Health Media’nın kurucusu olarak, herhangi bir ajans kurmanın değil fakat başlangıçtan itibaren başarılı bir ajans sistemi oluşturmanın zorlu olabileceğini ekleyebilirim. Marka büyütme sürecimde sektöre özgü zorluklar ve gereklilikler olduğunu keşfettim ve ilerledikçe yeni meydan okuma kilitlerinin açıldığını gözlemliyorum. Bu yazıda, her iki senaryoyu da ele alacağım ve başarılı olmak için gerekenlere ilişkin içgörülerimi paylaşacağım.

Dijital Ajans Kurmak

Sıfırdan bir dijital ajans başlatmak, sağlam bir iş planı, kapsamlı araştırma ve net bir vizyon gerektiren bir süreçler bütünüdür. Planlı ve çalışkan olmak ise işin yol haritasıdır. İlk zorluk, bir pazar nişi ve bir hedef kitle belirlemektir. Ajansın hangi hizmetleri sunacağını ve rakiplerinden nasıl farklılaşacağını tanımlamak esastır.

Kuruluş öncesi değerlendirme evresinde, ne yapmalı ya da nereden başlamalı gibi sorular ile cebelleşiyor olabilirsiniz. Kararsızsanız, biraz araştırma yapmanız gerekebilir. Geçmişte tecrübe kazandığınız sektörden devam edebilir ya da kâr marjının fazla olacağını ya da iş kolunun popüler hâle geleceğini düşündüğünüz yeni bir alandan devam edebilirsiniz. İdeal olan her ikisinin birleşiminden bir şeyler çıkarmak da olabilir. Hizmet alanınızı lokal ile sınırlayabilir, ülke genelini hedefleyebilir ya da yurt dışını da dahil ederek büyük oynayabilirsiniz. Sektörleri, harici teşvikleri, arz-talep çizelgelerini, devlet hibelerini inceleyerek daha doğru karar verebilirsiniz.

► Doğru Yatırım:

İyi araştırma yapmalı, dijital dünyanın yeniliklerinden haberdar olmalı ve bu inovatif birimleri şirket kapsamınıza dahil etmelisiniz. Bütçenizi gözeterek iş gücü ve ekipman anlamında doğru yatırım yapmalı, ilkin zaruri faktörleri içeri dahil etmelisiniz.

Bir dijital ajans kurarken başarının anahtarı, ajansı rakiplerinden ayıran faktörleri belirlemek ve bunları doğru tekliflerle ilgililere sunmaktır. Bu, belirli bir uzmanlık ve benzersiz bir yaklaşım isteyebilir.

Ben New Health Media’yı kurmadan önce kendime “Bu kadar dijital ajans varken müşteriler neden benim ajansımı tercih etmek istesinler?” sorusunu sordum. Bu bağlamda sağlık sektörünü benimsedim ve ajansın hikayesini bu doğrultuda yazdım.

► Doğru Ekip:

Bir dijital ajans kurarken karşılaşılan diğer bir zorluk da uzmanlardan oluşan bir ekip oluşturmaktır. Aslında bir yönü ile bu yeni kurulan ajansı büyütmenin ilk ayağıdır. Doğru becerilere, tutuma ve vizyona sahip insanları bulmak çok önemlidir. Başlangıçta, ajansın gerekli hizmetleri sağlamak için serbest çalışanlara yönelmesi gerekebilir ancak sonunda, tam zamanlı çalışanlardan oluşan bir çekirdek ekip oluşturmak elzem hâle gelecektir.

Ekip çalışanlarının organizasyonu ve işlerin daha iyi takibi için departmanlaşmaya geçilmelidir, ki bu büyüme sürecinin de bir ayağıdır. Her departmanın belli bir çalışma prensibi olmalı ve müşteri ilişkilerini sağlama ve marka kimliğini yansıtma noktasında fikir birliği sağlanmalıdır.

Ajansın büyümesine paralel olarak ekibin kalitesinin artması gerektiği gerçeğini de unutmamak gerekir. İşin doğası gereği her seviyeyi aynı ekip arkadaşları ile yürümek mümkün olmuyor. O ilerlemeye ve büyümeye kendini hazırlayanlarla birlikte bir sonraki aşamaya devam edip, bir kısmını da istemeden elemek zorunda kalacağınız bir gerçek.

► Markalaşma:

Markalaşma ve eşzamanlı olarak da pazarlama, dijital ajans kurarken üzerinde durulması gereken kritik faktörlerdir. Ajansın, hedef kitlesinde yankı uyandıran güçlü bir marka kimliği oluşturması önem arz eder. Müşterilerin ilgisini çekmek ve potansiyel kitleyi sadık kitleye dönüştürmek için sosyal medya, içerik pazarlaması, arama motoru optimizasyonu (SEO) ve diğer dijital pazarlama kanallarını içeren kapsamlı bir marketing planına sahip olmak fark yaratır ve bu şaşmaz.

Markalaşabilmeniz için de her şeyden önce bir hikayenizin olması gerekmektedir. Bir hikayesi olmayan hiçbir ajansın, markalaşması mümkün değildir. Bununla birlikte, doğru strateji, kaynaklar ve ekip ile yüksek kaliteli hizmetler sunan ve müşterilerle uzun vadeli ilişkiler kuran başarılı bir ajans oluşturmak mümkündür.

► Dijital Ajansı Büyütmek:

Ajansın sektörel ölçeğini büyütmek, yeni bir ajans kurmaktan farklıdır, girişte de söylediğim gibi daha zorlayıcıdır. Artık sorulan sorular da sorulara verilen yanıtlar da farklı olacaktır. Yani, farklı bir yaklaşım geliştirilmesi gerekir. Ajansı kurup aynı sorular ve sorunlar etrafında takılı kaldıysanız, burada büyüme anlamında bir problem var demek olabilir. Sürdürülebilir olmanın önkoşullarından biri yenilikleri şirket kültürüne dahil etmektir. Gelişim ve ilerleyişteki temel zorluk ise kalite ve kârlılığı koruyarak ya da artırarak devam etmektir.

► Müşteri Memnuniyetini Sağlamak:

Ajans hacmini büyütme sürecindeki önemli mücadelelerden biri, artan müşterilerin her birinin memnuniyet seviyesini yüksek tutma aşamasında karşınıza çıkar. Ajans büyüdükçe, hizmet kalemleri arttıkça ve beklentiler yükseldikçe güçlü müşteri ilişkileri kurmak zorlaşabiliyor. Müşterilerin memnun kalmasını ve ajansın hizmetlerini kullanmaya devam etmesini sağlamak için müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) sistemlerine ve süreçlerine yatırım yapmak önemlidir. CRM altyapısına sahip olmak ve müşterilere de gerekli eğitimleri vererek panele hakim olmalarını sağlamak hayli önemli. Biz CRM uzmanımız ile yıllardır bu sistemi kullanıyoruz; koordinasyona ve müşteri memnuniyetine olan pozitif etkilerini de haliyle gözlemleyebiliyoruz.

► Ekip Kültürünü Korumak:

Startup büyütme sürecinde de orta ölçekli bir işletmeyi büyük ölçekli bir kuruluşa evirme sürecinde de “ekip” başat faktörlerden biridir. Güçlü bir ekiple devam etmek, takım kültürünü sürdürmek, çalışan motivasyonunu ve katılımını sağlamak esastır. Olumlu bir çalışma ortamı yaratmak ve üst düzey yetenekleri elde tutmak için eğitim, gelişim ve ekip oluşturma faaliyetlerine yatırım yapılmalıdır. Bu tutum hem kısa hem de uzun vadede meyvelerini verecektir.

► Dijital Reklamcılık ve Markalaşma:

Pazarlama ve markalaşma, bir dijital ajansın büyümesi sürecinde kilit bir rol oynar. Yeni müşterileri çekmek ve pazarda güçlü bir marka olarak kalmak reklama yatırım yapmaya devam etmekle mümkün olur. Hele ki ajans, müşterilerine de dijital reklamcılık hizmeti sunuyorsa kendi için yaptığı marketing çalışmaları referans özelliği taşıyacaktır. Ajansın rekabette önde olmak için sürekli yenilenmesi, yeni hizmet kalemleri ve çözüm senaryoları sunması gerekir.

► Kâr ve Büyüme Dengesini Sağlama:

Ajans büyüdükçe maliyet, kâr, yeni sermaye gibi birimlerde değişiklikler olur. Büyüme ile karlılığı dengelemek zarar etmenin önüne geçer. Yeni yatırımlar ve iş ortaklıkları ile sürdürülebilir bir iş modeline sahip olunması kârlılığı olumlu yönde etkiler. Üretimi, üretkenliği ve verimliliği artırmak adına fiyatlandırma, güvenilirlik, entegrasyon gibi faktörlerin sorunsuz ilerlemesi sağlanmalı, yeni teknolojilerin entegre edilmesi ve yeni kaynaklara yatırım yapılması gerekebilir.

Peki, Temel Atmak mı Kat Çıkmak mı?

Biri ya da öbürü olarak ayırmak yerine, iyi bir başlangıç ile hızlı bir ilerleme kaydedileceğini söyleyerek ikisinin birbirini beslediği sonucuna ulaşabiliriz. İş kurmak için de şirket büyütmek için de başarı; vizyoner bir yönetim, kendini işine adamış ve motive olmuş bir ekip, memnuniyet odağında netleşen bir vizyon, sürekli iyileşen ve gelişen bir sistem, hızlı adaptasyon ve teknolojik entegrasyon ile mümkün olacaktır.